Schimmelnagel

Schimmelnagel

Schimmelnagel, algemeen

 

 

Andere benamingen voor schimmelnagel zijn, kalknagel, voetschimmel of zwemmerseczeem. We zijn altijd in contact met schimmels die in principe besmettelijk zijn. Huisstof bijvoorbeeld bevat vaak grote hoeveelheden schimmelsporen. Toch krijgt niet iedereen een schimmelinfectie. De een blijkt er veel gevoeliger voor te zijn dan de ander. De voornaamste bronnen van infectie zijn: zwembaden, douches van sporthallen en sauna's. Ook door het passen van schoenen kan men een schimmelinfectie oplopen.

Een schimmelnagel oftewel kalknagel heeft een doffe, brokkelige nagelplaat en kan muf ruiken. De nagel kan geel/bruin verkleuren en kan geheel of gedeeltelijk loslaten De oorzaak is een schimmelinfectie.

 

Huidschimmel aan de voet wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd en begint meestal tussen de tenen. Soms jeukt het en kan er een onaangename geur ontstaan. Vervolgens kunnen zich kloven gaan vormen en kan het pijn gaan doen. Van uit de tenen kan de schimmel zich verder uitbreiden over de tenen, de voetrug en voetzool.

Behandeling: De pedicure behandelt een schimmelnagel door hem zo dun mogelijk te frezen en de nagelomgeving goed schoon te maken. Daarnaast schimmeldodende producten gebruiken.

Advies: Om her besmetting te voorkomen is het belangrijk om de schoenen met een schimmeldodend middel te behandeling. De sokken wassen met 60 graden. Gebruik zo min mogelijk zeep bij het wassen van de voeten. Droog tussen de tenen goed af. Draag altijd slippers in zwembad en sauna.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op.